Типи обсмажування кавових зерен
Для більшості людей ранок починається з кави. Хтось любить, щоб процес приготування напою забирав мінімум години та сил, тому віддає перевагу розчинним сортам. Проте багато людей люблять аромат та смак натуральних зерен, а процес їхнього розмелювання чи запуску кавової машини є для них приємним щоденним ритуалом. Сьогодні розповімо про шлях, який долає кофе від далекої плантації до нашої чашки, а також розберемося у типах обсмаження. Можливо, ці знання допоможуть краще зрозуміти смак та аромат улюбленого напитку. А ще одним приємним сюрпризом стане доступна ціна на кофе Ван Лав.
Як вирощують кавові зерна?
Найкраще для розташування кавових плантацій підходять вулканічні та родючі ґрунти у місцевості з помірним кліматом. Для кавових дерев важливою є достатня кількість опадів та сонячних променів. З моменту висадки паростка до збору першого врожаю минає щонайменше 4 роки. У природних умовах кофейне дерево може виростати до 6-15 метрів заввишки, але на плантаціях їх постійно підрізають, формуючи широку крону та утримуючи висоту на рівні 2-3 метрів. Це пов'язано з тим, що кавові ягоди дозрівають нерівномірно, тому і збирають їх здебільшого вручну. Якщо використовувати недостиглі або перестиглі плоди, готовий напій матиме неприємну гірчинку.
Підготовка та обсмаження
Чисті та досягли кавові зерна трохи підсушують, а потім обсмажують. Усього є три типи обсмаження кавових зерен, а далі кожен із них поділяється на підвиди. І саме ступінь термічного обробітку дуже сильно впливає на смак готового напитку.
Світле обсмаження
І стадія. Оброблення зерен кофе відбувається за температури до 150°C. Зерна добре прогріваються, втрачають надлишок вологи, трохи збільшуються в об'ємі та набувають світло-коричневого кольору. Готовий напій має приємний хлібний присмак та нежний аромат. ІІ стадія. Каву обсмажують за температури 170-190°C. За таких умов зерно ще більше розкривається та набуває вираженого коричневого кольору. Смак та аромат більш виражені, якщо порівнювати з попереднім варіантом. ІІІ стадія. Термічне оброблення відбувається за температури 200°C. На виході вдається отримати зерна світло-коричневого кольору із цікавим смарагдовим відтінком. Готовий напій приваблює незвичним рудуватим кольором та нежним смаком.
Середнє обсмаження
- Звичайно - кофе обсмажується за температури 210-215°C, завдяки чому набуває маслянистого коричневого відтінку. Смак та аромат напою насичені, з легкою кислинкою та приємною гірчинкою;
- Віденське – температура обробки досягає 225°C. Кавові зерна набувають маслянистого темно-коричневого кольору. Смак напою дуже насичений та щільний, з вираженим ароматом. Купити все необхідне, щоб зробити свої ранки бодрими та приємними, можна в маркеті корисних штук МАУДАУ.
Темне обсмаження
- Італійське – зерна коричнево-чорного кольору, є виражений післясмак шоколаду.
- Французьке – під час термічного обробітку втрачається традиційна кислинка, їй на заміну приходить виражений смак карамелі.
- Мексиканське – дуже міцний смак, зерна майже повністю чорні.
Будь ласка, натисніть на оцінку-зірку зверху сторінки! Залишайте коментарі та поділіться в соціальних мережах!
Подивіться ще цікаву та корисну інформацію на сайті: