Одноразовий посуд із спіненого полістиролу: застосування та властивості

Посуд із полістиролу стала популярною у міру розвитку мереж швидкого живлення. Тара із спіненого полістиролу використовується все частіше, що пов'язано з розвитком не тільки мереж швидкого живлення, а й мереж магазинів самообслуговування. Така упаковка надійна, зручна та економічна. Але присутність цієї тари на ринку має свої сильні та слабкі сторони.

Як роблять посуд із полістиролу

Спінений полістирол - це стріпаний спеціальним чином пластик, який містить дрібні бульбашки повітря. Є два види схожих матеріалів:

  • пінопласт (полістирол, що спінюється);
  • екструдований спінений полістирол.

В основному їхня відмінність у способі приготування. Для отримання першого використовують гранули спеціальних марок полістиролу за допомогою нагрівання сировини пором в спеціальних формах. Якщо розглядати таку тару, то можна побачити особливі "кульки".

Для виготовлення екструдованого спіненого полістиролу використовують гранули полістиролу загального призначення. На стадії екструзії особливими способами виходить стріпана полістирольна стрічка, яку потім формують певні вироби. Саме такий спосіб підходить для виробництва багатьох лотків та посуду, які сьогодні зустрічаються у магазинах та пунктах швидкого харчування.

При екструзії полістирол може бути спінений до половини щільності. Спінювання може відбуватися під час екструзії або під час постформаційних операцій: видування або термоформування. Вдала екструзія спіненого пластику залежить від регуляції температур та тиску всередині екструдера.

Перший спосіб виробництва пінопласту для харчової упаковки використовується нечасто. Наприклад, у виробництві склянок висотою 8–10 див, т.к. з технологією екструзійного отримання матеріалу виготовити таку витяжку на термоформування досить складно.

Посуд із полістиролу

Плюси та мінуси спіненого полістиролу

Що стосується недоліків, то вони у великому обсязі упаковки, тому необхідна для зберігання більша площа. Крім цього, виникають складнощі з перевезенням. Наприклад, при транспортуванні залізничного транспорту в один вагон можна помістити 500 000 шт. лотків із спіненого полістиролу або 1000-1500 тисяч лотків із удароміцного полістиролу такого ж розміру.

Цей мінус компенсує сильні сторони полімеру. До них відносять:

  • маловаговість - ВВС легше звичайного полістиролу;
  • Міцність;
  • гігроскопічність;
  • "дихає" - це дозволяє зберегти фрукти та кондитерські вироби;
  • стійкість до різних температур - посуд з цього матеріалу для гарячих харчових продуктів зберігає гарячі страви і при цьому не обпектися. У випадку продуктів глибокої заморозки вони будуть збережені при перевезенні;
  • може запобігати ударам і вібраціям, зберігаючи товар від деформації, тому підходить для пакування крихких предметів;
  • простота формування;
  • можливість забарвлювати у будь-які відтінки;
  • доступність;
  • красивий та цікавий дизайн, що приваблює покупця;
  • властивості зберігаються при температурі -25…+100ºC, тому підходить для застосування у НВЧ-печі, зберігає температуру продукту після пакування протягом кількох годин.

Наскільки безпечний одноразовий посуд із полістиролу

У зв'язку з тим, що спінений інертний полістирол, не виділяє токсинів при контакті з харчовими продуктами, він увійшов до складу безпечних полімерів, які дозволені ЄС для контакту з гарячими і холодними продуктами.

Будь ласка, натисніть на оцінку-зірку зверху сторінки! Залишайте коментарі та поділіться в соціальних мережах!

Подивіться ще цікаву та корисну інформацію на сайті: