Типи обсмажування кавових зерен
Для більшості людей ранок починається з кави. Хтось любить, щоби процес приготування напою забирав мінімум час та сил, тому віддає перевагу розчинним сортам. Проте багато людей люблять аромат та смак натуральних зерен, а процес їхнього розмелювання чи запуску кавової машини є для них приємним щоденним ритуалом. Сьогодні розповімо про шлях, який долає кава від далекої плантації до нашої чашки, а також розберемося в типах обсмаження. Можливо, ці знання допоможуть краще зрозуміти смак та аромат улюбленого напою. А ще одним приємним сюрпризом стане доступна ціна на каву Ван Лав.
Як вирощують кавові зерна?
Найкраще для розташування кавових плантацій підходять вулканічні та родючі ґрунти в місцевості з помірним кліматом. Для кавових дерев важливими є достатня кількість опадів та сонячних променів. З моменту висадки паростка до збору першого врожаю минає щонайменше 4 роки. У природних умовах кавове дерево може виростати до 6-15 метрів заввишки, але на плантаціях їх постійно підрізають, формуючи широку крону та втримуючи висоту на рівні 2-3 метрів. Це пов’язано з тим, що кавові ягоди дозрівають нерівномірно, тому і збирають їх здебільшого вручну. Якщо використовувати недостиглі або перестиглі плоди, готовий напій буде мати неприємну гірчинку.
Підготовка та обсмаження
Чисті та достиглі кавові зерна трохи підсушують, а потім обсмажують. Усього є три типи обсмаження кавових зерен, а далі кожен із них поділяється на підвиди. І саме ступінь термічного оброблення дуже сильно впливає на смак готового напою.
Світле обсмаження
I стадія. Оброблення зерен кави відбувається за температури до 150°C. Зерна добре прогріваються, втрачають надлишок вологи, трохи збільшуються в об’ємі та набувають світло-коричневого кольору. Готовий напій має приємний хлібний присмак та ніжний аромат. II стадія. Каву обсмажують за температури 170-190°C. За таких умов зерно ще більше розкривається та набуває вираженого коричневого кольору. Смак та аромат більш виражені, якщо порівнювати з попереднім варіантом. III стадія. Термічне оброблення відбувається за температури 200°C. На виході вдається отримати зерна світло-коричневого кольору із цікавим смарагдовим відтінком. Готовий напій приваблює незвичним рудуватим кольором та ніжним смаком.
Середнє обсмаження
- Звичайне – кава обсмажується за температури 210-215°C, завдяки чому набуває маслянистого коричневого відтінку. Смак та аромат напою насичені, з легкою кислинкою та приємною гірчинкою;
- Віденське – температура оброблення досягає 225°C. Кавові зерна отримують маслянистий темно-коричневий колір. Смак напою дуже насичений та щільний, з вираженим ароматом. Купити все необхідне, щоби зробити свої ранки бадьорими та приємними, можна в маркеті корисних штук МАУДАУ.
Темне обсмаження
- Італійське – зерна коричнево-чорного кольору, є виражений післясмак шоколаду.
- Французьке – під час термічного оброблення втрачається традиційна кислинка, їй на заміну приходить виражений смак карамелі.
- Мексиканське – дуже міцний смак, зерна майже повністю чорні.
Пожалуйста, нажмите на оценку-звезду вверху страницы! Оставляйте комментарии и поделитесь в социальных сетях!
Посмотрите еще интересную и полезную информацию на сайте: